Telefon: 7876 8672 – [email protected]

Aktuelle Tilbud – Klik Her!

Gode råd til valg af vaskemaskine 2022

Gode råd til valg af vaskemaskine 2022

Skal du ud og købe en ny vaskemaskine og søger gode råd til valg af vaskemaskine ?

Så har vi her på Hvidevaremagasinet lavet en stor guide til, hvad du skal være opmærksom på, før du går ud og køber en ny vaskemaskine.

Hvis du har rigtig travlt, så starter vi her med et hurtigt overblik over ting, du skal overveje før dit køb:

12 hurtige og gode råd til køb af vaskemaskine

1.Hvor ofte skal du bruge din vaskemaskine og hvor meget kapacitet har du brug for?

Vælg en størrelse der passer til dit forbrug. Jo mere tøj og jo oftere du vasker jo større kapacitet har du brug for. En børnefamilie med 2-3 børn kører væsentlig flere vaske igennem om ugen end en enkelt eller to personer. I nogle tilfælde giver det derfor ikke mening at give ekstra for at få mere vaskekapacitet, da man alligevel ikke får det udnyttet. 

Flere og flere vaskemaskiner har “mængdeautomatik”, og derfor er kapacitet ikke længere så vigtig, da mange vaskemaskiner kan styre forbruget selv. Og da mange maskiner også har indbygget vægt, så kan de dosere vaskemiddel og skyllemiddel ret præcist, så de ikke bruger unødvendige ressourcer på tøjvasken.

2. Hurtig og nem at betjene

Intet er bedre, end hvis vaskemaskinen har nogle standard programmer, som passer til ens behov, så man hurtigt kan sætte en vask over. Det er altid rart, når nogle ingeniører og andre kloge mennesker, har kigget på, hvordan forskellige typer tøj vaskes optimalt. og har lavet nogle vaskeprogrammer til de forskellige typer vask. Det kan fx være en opsætmning til udlvask, hvor vaskemiddel og skyllemiddel automatisk er slået fra, da man jo skal bruge specielt vaskemiddel til uld. På denne måde undgår man at komme til at ødelægge tøjet med forkert vaskemiddel. Det kan hurtigt blive en dyr vask, hvis tøjet er ødelagt efter vask.

3. Miljøvenlig vaskemaskine ?

Hvis man ønsker at skåne miljøet så se på energimærket (Energiklasse) på den vaskemaskine, du overvejer at købe. Det gode ved at skåne miljøet er, at det som regel også giver dig en besparelse på både strøm og vand. Så en ægte win-win situation, hvor både miljøet og din pengepung vinder.

Energimærkning er angivet med et bogstav mellem A og G, hvor A er bedst, så det er let at overskue hvor miljøvenlig og energivenlig en vaskemaskine er. Du kan altid se energimærket på en maskine – uanset om du køber den online eller i en butik. 

4. Centrifugeringsevne

Hvis tøjet skal i tørretumbler efter vask, så kan det være en fordel med meget høj hastighed på centrifugering.

Dog vil jeg sige at meget høj hastighed på centrifugering sjældent er godt, hvis man gerne vil vaske skjorter, der efterfølgende skal være lette at stryge. Hvis tøjet ikke skal tørretumbles efter vask, kan du spare strøm ved at centrifurere ved lavere omdrejninger. Derved bruger maskinen ikke så meget energi på at centrifugere, og du sparer penge på el-regningen. Når du hænger tøjet til tørre, skal det bare hænge lidt længere, inden det er tørt, da der vil være lidt mere vand i tøjet.

Men flere indstillinger og høj hastighed på centrifugering kan være fordel, så du selv kan vælge det, der passer til dig og den vask, du sætter over.

5. Størrelse af vaskemaskine

Størrelsen på en vaskinemaskine er ikke kun hvor meget tøj, den kan vaske ad gangen – det er også, hvor høj, bred og dyb den er. Mål godt efter når du skal finde ud af, om vaskemaskinen kan være der. Der er standard størrelser, som de fleste holder sig indenfor, men det er bedst at være sikker, inden man bestiller sin vaskemaskine.

Man hører af og til historier om at vaskemaskinen er dybere end skabet hvor den skal stå. Det ser ikke pænt ud, og vil irritere hver gang, man kommer forbi og ser den stikke ud fra skabene.

6. Udseende

Hvor står din vaskemaskine i hjemme? Et sted hvor mange mennesker passerer igennem?

Overvej om der er noget æstetisk i valget af din vaskemaskine – vi vil alle gerne have, at det også ser lidt pænt ud, så en vaskemaskine med smart og moderne design ser bare bedre ud, end en maskine med et kedeligt og gammeldags design. Når man alligevel skal have en ny vaskemaskine, kan man ligeså godt vælge en, der også ser pæn ud.

7. Motortyper ?

Direct drive, kulfri og traditionel. Mere om fordele og ulemper senere.

8. Man kan få en topbetjent vaskemaskine 

Hvis den traditionelle frontbetjente vaskemaskine af en eller anden årsag ikke passer ind, kan man få en topbetjent vaskemaskine. Den store forskel er, at i stedet for at der sidder en låge på fronten af vaskemaskinen, så er denne låge i toppen af maskinen i stedet. Man vælger typisk en topbetjenet vaskemaskine, når man af den eller anden grund ikke har mulighed for at have en almindelig vaskemaskine stående. Det er dejligt nemt at putte tøj i en maskine, der er topbetjent maskine, men det er sværere at få tøjet ud igen, da man skal bukke sig ind over maskinen for at tage tøjet ud. Og det ligger nede i bunden af maskinen, så der kan være langt derned. I en almindelig maskine, skal tøjet bare “frem og tilbage”.

9. Lydniveau ved vask og centrifugering

Mange producenter angiver dette i dB, og man bør være opmærksom på dette, alt efter vaskemaskinens placering og tidspunkt på døgnet man vasker. Hvis maskinen står langt væk fra der, hvor man opholder sig, betyder lydniveauet ikke ret meget – men står den, så man kan høre den fra et opholdsrum, så er det rart, at den ikke larmer ret meget. Med en børnefamilie på 4-5 personer, kører en vaskemaskine ret ofte, og der vil man sætte pris på et lavt lydniveau. Det der larmer mest under en vask, vil typsik være centrifugeringen – og jo flere omdrejninger, jo højere lyd vil den afgive. Så centrifugeringen kan næsten betragtes som en volume-knap. Du kan i hvert fald justere lidt på lydniveauet ved at justere lidt på antal omdrejninger under centrifureringen.

10. Vaskeevne

Vaskeevnen bliver testet på laboratorier og angives med bogstaver. Et A er således bedre end et B.

11. AquaStop (vandsikring)

Aquastop i vaskemaskinen anbefales kraftigt, hvis man vil undgå vandskader. I nogle lejeboliger har man mulighed for at have sin egen vaskemaskine i stedet for et fælles vaskeri – ofte vil der være krav fra udlejer om aquastop på den vaskemaskine, man sætter op. Netop for at undgå vandskader i lejligheden (og lejlighederne under denne). En vandskade er en bekostelig affære, og ofte skal man genhuses, mens skaden udbedres. Det er både besværligt og ubekvemt.

Aquastop funderer ved at lukke af for vandet, hvis der kommer mere vand ud, end der skal gøre. Typisk er der sat en grænse på 5-20 liter vand, og hvis der løber mere vand igennem, så lukkes der for vandet, så man ikke risikere at oversvømme det hele.

12. Bedst i test?

Ja det kan da være en god idé at kigge på diverse tests for at hente inspiration til valg af vaskemaskine.

Pas på med at lade det være afgørende, da man nemt kan overse nogle af de ting, man måske burde have være opmærksom på. Et godt eksempel kan være det ugentlige behov for tøjvask – hvis man ikke er en stor børnefamilie, kan man som regel nøjes med en model, der ikke er den dyreste, da noget af det, man betaler for ved en vaskemaskine er kapacitenten. Så se dig godt for, og brug vores råd til at finde den helt rigtige maskine for dig.

 

Var dette nok information til at vælge en god vaskemaskine ?

Hvis ikke så fortsætter vi her.

Frontbetjent eller topbetjent vaskemaskine ?

Langt de fleste vaskemaskiner i Danmark er frontbetjente og derfor er langt det største udvalg også indenfor denne kategori.

Du skal overveje en topbetjent vaskemaskine hvis du har pladsmangel da den topbetjente vaskemaskine typisk kan vaske mere tøj på mindre plads…hvis man kan sige sådan ?

Topbetjent vaskemaskine

På billedet et eksempel på en topbetjent vaskemaskine der kan tage 7 kg vasketøj men den er kun 40 cm i bredden.

Så en topbetjent vaskemaskine kan eks. være rigtig fin hvis man har vaskerum i badeværelset eller hvis man vil have en vaskemaskine installeret i sin lejlighed.

Skal en vaskemaskine have mange vaskeprogrammer ?

Der findes vaskemaskiner der har så mange vaskeprogrammer at det slet ikke giver mening for en normal dansk familie.

Hvis en vaskemaskine har mange programmer så synes vi det er vigtigt at man nemt og intuitivt, ved at kigge på vaskemaskinen og billederne, kan se hvad de enkelte vaskeprogrammer kan gøre.

Vigtigt er at de daglige simple vaskeprogrammer er tydeligt markeret så man hurtigt kan få sat en vask i gang.

Det er vigtigt at displayet har godt lys og tydelig skrift.

Vi synes ikke dit valg af vaskemaskine skal afhænge så meget af mængden af vaskeprogrammer med mindre man har en masse forskelligt tøj af forskellig kvalitet og fabrikat.

Tænker de fleste vaske tøj ved 30 og 40 grader, lidt sengetøj ved 60 grader og så af og til en vaske af strikketøj…og måske noget der kan “simulere” en håndvask.

Er centrifugeringshastighed vigtig ?

Nogle vaskemaskiner kan centrifugere på 1600 omdrejninger hvilket gør at tøjet ikke skal tørre så længe bagefter.

Så er alt vandet næsten “rystet” ud af tøjet når vasken er færdig.

De fleste vaskemaskiner ser ud til at kunne centrifugere ved 1400 omdrejninger i minuttet.

Enkelte maskiner er set til at have helt op til 2000 omdrejninger men man skal lede godt og det er måske knap så relevant.

Husk at jo mere vand der kan slynges ud af tøjet jo mindre tid skal tøjet have i tørretumbleren og dermed sparer du en masse energi.

Vi har en erfaring med skjorter at disse faktisk er lidt nemmere at stryge hvis man sætter centrifugeringshastighed ned ved vask af disse.

Det er som om at skjorterne krøller mere under en kraftig centrifugering. Det er ikke så energivenligt men til gengæld skal der ikke bruges så meget tid på strygning af skjorter.

Hvordan læser man vaskemaskinens energimærke ?

Energimærket giver dig et hurtigt overblik over det energiforbrug din vaskemaskine samt andre “miljøfaktorer” såsom hvor meget vaskemaskinen larmer.

Valg af vaskemaskine

Energimærket på vaskemaskinen skal oplyse følgende:

Energiklasse
Årligt energiforbrug i kWh per år
Årligt vandforbrug i liter per år
Nominel kapacitet i kg
Centrifugeringsevne
Støj under vask ved 60 °C-program
Støj under centrifugering ved 60 °C-program

Energistyrelsen har også en fin side der hjælper dig med god energi ved både brug og valg af vaskemaskine.

Ved valg af ny vaskemaskine er vaskeevne vigtigt 

Det er ikke helt nemt at finde ud af, hvordan man måler og finder frem til vaskeevne.

Men faktum er,, at vaskemaskiner gennemgår en test, hvor vaskeevner bestemmes.

Faktum er også at en vaskemaskine, der er mærket med vaskeevne A er bedre end B.

Ligesom mange af de andre mærkninger af vaskemaskiner.

Tænk test mener at vaskeevnen betyder 45% når du vælger vaskemaskine og det kan vi kun tilslutte os. Det vigtigste er da at tøjet vaskes rent.

EU kommisionen om vaskeevne

Her er et skriv fra EU kommissionen som er lidt tungt, men forklarer princippet:

Ved beregning af vaskeevneindekset (I w ) sammenlignes husholdningsvaskemaskinens vægtede vaskeevne for 60 C normal programmet til bomuld ved hel eller halv fyldning og 40 C-normalprogrammet til bomuld ved halv fyldning med en referencevaskemaskines vaskeevne; referencevaskemaskinen skal have de egenskaber, der er anført i de nyeste, alment anerkendte måleteknikker, herunder metoder, der er fastlagt i dokumenter, for hvilke referencenumrene er offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende.

En anden side på nettet mener at måling af vaskeevnen foregår ved at smøre et stykke stof ind i ting der normalt er udfordrende at vaske væk og så bliver det vasket ved 60% grader, og at det er resultatet af sådan en test der afgør vaskeevnen.

Men ja vaskeevnen er meget vigtigt for dit køb af en vaskemaskine.

Hvad betyder centrifugeringsevnen så ?

Centrifugeringsevnen betyder, hvor meget vand der slynges ud af tøjet under centrifugering. Jo mere jo bedre.

På energimærket kan du se, hvor god din vaskemaskine er til dette. Centrifugeringsevnen vises på en A til G skala, hvor A igen er det bedste.

Viser 145–163 af 163 resultater

Valg af vaskemaskine

Produktkategorier